Enn Tarvel. Ajalookimbatused

AjalookimbatusedIlmunud:  Ilmamaa, 2013

 

Ajaloolase Enn Tarveli ilmunud elutööd lühidalt kokku võttev teos.  „Ajalookimbatused“  on sisutihe ja sisaldab rohkelt faktilist materjali. Autoril on omanäoline käsitluslaad ja nägemus toimunust. Autori peamine uuritav ajastu on keskaeg ja eriti tollased agraarsuhted ja talupoegade eluolu. Kõige põhjalikumalt on autor uurinud Poola valitsemisaega Eestis. Samas tundub, et üheks tema meelisteemaks kogu uurimisperioodi vältel on olnud eestlaste muistne priiuse aeg ja nn vabadusvõitlus ristirüütlitega. Selle teema käsitlusel ilmneb autori põlvkondlik kuuluvus ja ideoloogiline vaimsus. Enn Tarveli ajalookäsitlus on kantud rahvusromantikast nagu enamikel tema kaasaegsetest eesti ajaloolastest.

Uue põlvkonna ajaloolaste käsitluses on muistne vabadusvõitlus asendunud ristisõja mõistega ja eestlasi ei käsitleta ühtse rahvana. Puudub igasugune romantika baltikumis peetava ristisõja käsitlusel. Vast ongi nii, et mida kaugemalt ka ajaliselt vaatad, seda selgemalt joonistuvad eelkõige peamised kontuurid, pisiasjad ei võimutse üldise üle.

Huvitav ja ajaloohuvilisele kaasakiskuv raamat oma rahva minevikus keerulistel radadel käimiseks.

Head lugemist.

 

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

 

Eve Lausma
Eestikeelse kirjanduse osakonna
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s