Susan Hill. Naine mustas

Naine mustasIlmunud: Hea Lugu, 2014
Tõlkinud Karin Suursalu

 

Susan Hill on sündinud 1942. aastal Scarborough`s, Inglismaal. Ta on kirjutanud lühijutte ja romaane, kummituslugusid, lasteraamatuid, detektiivromaane ja memuaare. Peaaegu kõik Susan Hilli raamatud on pälvinud tähelepanu ja mitmetele neist on määratud kirjanduspreemiaid.

Susan Hill on ise oma autobiograafias rõhutanud, et Scarborough, koht kus ta elas kuni 16. eluaastani,   on tugevalt seotud tema romaanide ja novellidega. Üleskasvamise ebatavaline koht annab kirjanikule suure eelise, see stimuleerib kujutlusvõimet. Susan Hilli küllaltki traditsioonilises, kammerlikus laadis kirjutatud romaanides ja lühijuttudes avaneb maailm, kus inimesed heitlevad, igaüks omaette, ületamatu üksindusega. Need on enamasti täiesti tavalised inimesed, tihti ka ühiskonna heidikud või lihtsalt tavapärasest erinevad inimesed, kes elavad Inglismaa väikelinnades või alevites.

1983. aastal ilmunud romaan „Naine mustas“ on tema teistest raamatutest üpriski erinev. See on sünge kummitusromaan, mis viib lugeja traagiliste perekonnasaladuste maailma.

Romaan algab rahuliku jõululaupäeva õhtu kirjeldusega õnnelikus kodus. Peategelane on peale mineviku seljataha jätmist abiellunud ja muretsenud rahuliku ja turvalise kodu oma perele. Noorte jutustatud tondijutud toovad loo peategelasele vanad painajad tagasi.

„Loomulikult polnud mul aimugi, et varsti puruneb mu meelerahu, et ärkavad mälestused, mida olin pidanud jäädavalt haihtunuks“ (lk 17)

Napilt kakskümmend kolm aastat vana algaja advokaat Arthur Kipps saadetakse proua Alice Drablow matustele ja tema pärandiasju korraldama. Pr Drablow oli Angerjalodukodu häärberi ainus elanik ja noorel advokaadil pole selle varjatud akende taha peitunud traagilistest saladustest aimugi. Pr Drablow matusel märkab ta musta riietatud kahvatut noort naist , kes oma kõhedust tekitava ilme ja olekuga ajab noormehele pöörase hirmu nahka. Tema ilme väljendas otsatut kurbust, aga ka pahatahtlikkust, puhast kurjust ja vihkamist.

„Tal oli tontlikult kaame nägu ja kohutav ilme, seljas rõivad, milliseid tänapäeval enam ei kanta / … /Ta oli ilmunud ja haihtunud nii, nagu tõeline elav lihast ja verest inimolend mingil juhul ei suudaks.“(lk 68)

Halvad eelaimused süvenevad veelgi, sest kohalikud inimesed keelduvad rääkimast kummituslikust paigast ja seal elanud inimestest.

Autor oskab suurepäraselt pinget üleval hoida ja raske on raamatut enne läbilugemist käest ära panna. Väga head on looduskirjeldused ja pole imestada, et sellest romaanist on tehtud ekraniseering, kus peaosa mängis tuntud näitleja Daniel Radcliffe.

Romaani „Naine mustas“ sündmustiku põhjal valminud S. Mallatratti näidend oli Londoni West Endis pikka aega menutükk. Ka meil on seda näidendit mängitud Eesti Draamateatris, lavastajaks Priit Pedajas.
Susan Hill on Whitbreadi, Somerset Maughami ja John Llewelyn Rhysi auhindadega pärjatud Briti kirjanik.

Käesoleval ajal elab Susan Hill elab Gloucestershire’s ja peab väikekirjastust Long Barn Books.

 

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

 

Eesti keeles on seni Susan Hilli teostest ilmunud:

Kevadkirkal aastaajal. Perioodika, 1986

Proua de Winter. Varrak, 1995

Mina, kivikuningas. Eesti Raamat, 2003

 

Malle Järv
Laagna raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s