Rein Raud. Täiusliku lause surm

täiusliku-lause-surmIlmunud: Mustvalge Kirjastus, 2015

 

Raamat on 80-ndate aastate teist poolt kujutav ja moel või teisel isiklikust kogemusest lähtuv ja ilmselt ka autori elu mõjutanud nii spiooni- kui romantiline armastuslugu. Nooremale lugejale aitab kindlasti see tollast aega ja olusid mõistetavamaks teha. Põnevik kõneleb suhetest, usaldusest, poliitilistest pingetest, lootustest, hirmudest ja valikutest. Noored näevad vaid tollaste sündmuste tulemusi, aru saamata sellest, kuidas me tänasesse päeva oleme jõudnud. Naljaga pooleks võiks öelda, et see on ilukirjanduslikus vormis ajalooõpik peale möödunud sajandi 80-ndaid sündinud lugejale. Muidugi ei ole olemas ainult ühte ja absoluutset tõde, ainult häid ja halbu tegelasi, üheselt mõistetavaid sündmusi. Olulised on paindlik ja kriitiline mõtlemine ning ka teiste osapoolte mõistmine.

Lugesin kuskilt arvamust, et miks on autoril vaja heietada vana mehe kombel tollaste aegade ja inimeste üle. Aga just sellepärast, et ka hiljem sündinud lugejad mõistaksid, kuidas kulges elu enne neid, tajuks seda kummituslikku ajastu atmosfääri, suudaks mõista meie tänasesse päeva ulatuvat taaka. Pealegi on igaühel vabadus jätta lugemata talle mittemeeldiv või mitte midagi ütlev teos.

Samas tekitab raamat omamoodi nukrat nostalgiat, sest kõik tuleb nii tuttav ette ja oli tollel ajal elu osa: hirmud, mis sundisid sageli vaatama üle õla, teatud olukordades vaikima ja ennast jälgima, sageli kõnelema vaid pilkude keeles. Ja kaaslased oskasid „lugeda“ žeste ning pilke ja mõista vihjeid. Linnas liikudes suutsid eristada „töötavaid“ tegelasi ja neid kas vältida või end kohandada. Inimesed olid kui kameeleonid. Meenuvad ka isiklikud kogemused. Raamatu mõned tegelased on kujutatud groteskselt. Kohati oligi elu groteskne.

Romaani põimitud sündmustikuga otse mitteseotud, kuid teost kommenteerivad aknakesed annavad aga justkui pildi romaani kirjutamisest või siis täpsustavad mingil viisil teatud olukordi, sündmusi, tavasid.

Omamoodi kaasahaarav ja mõtlema-meenutama kutsuv teos.

 

 

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

 

Maimu Johannson
Paepealse raamatukogu
raamatukoguhoidja

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s