Graeme Simsion. Naiseotsing

naiseotsingIlmunud: Eesti Raamat, 2014
Tõlkinud: Eva Velsker

 

Raamatu autor, Graeme Simsion, on austraalia kirjanik, erialalt IT-spetsialist. Õppis Melbourne ülikoolis romaani ja stsenaariumi kirjutamise kursustel. “Naiseotsing” tegi temast maailmakuulsuse. Raamat ilmus kirjastuse Eesti Raamat sarjas Nüüdisromaan.

 

Lühidalt sisust:

Aspergeri sündroomi all kannatav geneetikaprofessor Don Tillman otsib põhjaliku küsitluslehe alusel endale elukaaslast, kes vastaks kõigile tema nõudmistele. Juhuslikult kohtub ta kauni Rosie Jarmaniga,  kes vajab Don Tillmani abi  oma bioloogilise isa leidmisel. Rosie pole kindlasti kandidaadiks sobiv, ometi leiab mees järjest põhjuseid, miks temaga koos aega veeta. Raamat on sellest, kuidas perfektset elukaaslast otsivast Donist ja oma isa otsivast Rosiest saab lõpuks paar.

 

See suurepärase huumoriga armastusromaan pani mind südamest naerma, vaatamata sellele, et raamatu peategelane satub koomilistesse situatsioonidesse oma sotsiaalse suhtlusvõime häirete tõttu. (Aspergeri sündroom on arenguhäire, mis puudutab sotsiaalse informatsiooni töötlemist.)

Tegemist on väga positiivse raamatuga, milles puudub vägivald, halvustamine, mahategemine. Autor seadis endale eesmärgiks kirjutada hea komöödia. See on igati õnnestunud. Raamat on tempokas ja vaimukas ning äratab lugejas empaatiatunde tavapärasest erinevate  inimeste suhtes.

Peategelane Don Tillmann ise tutvustab ennast meile järgmiselt:„Ma olen kolmekümne üheksa aastane, pikk, heas vormis, intelligentne, suhteliselt kõrge staatusega ning dotsendina keskmisest kõrgema sissetulekuga. Loogiliselt peaksin olema atraktiivne mitmekesisele naistevalimile. Loomariigis oleksin järglaste sigitamisel edukas.Kõigest hoolimata on minus midagi, mis tundub naistele väheveetlev. Mul ei ole kunagi olnud kerge sõpru leida, ja näib, et selle probleemi põhjustanud puudused on mõjutanud ka mu katseid romantilisi suhteid luua.” (lk 8)

Donil on abielupaarist sõbrad Gene ja Claudia, kes ei ole seadnud teineteisele piiranguid. Nii on psühholoogiaprofessor Gene´i eesmärgiks magada eri rahvustest naistega. Gene ja Claudia soovivad, et Don leiaks endale sobiva naise. Nad aitavad tal koostada küsimustiku, mille Gene netis üles paneb. Kuid Don ei leia oma „unelmate“ naist. Siis aga saadab Gene tema juurde Rosie … Mis juhtub edasi, seda lugege juba ise. Ja ma loodan, et te ei kahetse.

 

Vaata leidumust e-kataloogist ESTER

 

Rita Matat
Männi raamatukogu juhataja

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s